Mata Hari in tentoonstelling Fries Museum

835MataHari2

Mata Hari is het symbool van de onweerstaanbare courtisane-spionne: het summum van een femme fatale. Tijdens haar leven was ze al een legende. Ze was groot, oogverblindend mooi, mysterieus en vol met zelfverzonnen verhalen waarmee ze mannen – vooral militairen – het hoofd op hol bracht. Na haar dood deden er nog jarenlang geruchten de ronde dat Mata Hari nog leefde. Vlak voor haar executie zou ze haar mantel hebben geopend, met het gevolg dat de mannen van het vuurpeloton niet meer durfden te vuren.

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat Mata Hari werd geëxecuteerd en maakt het Fries Museum een grote tentoonstelling rondom Mata Hari. In datzelfde jaar wordt ook het gerechtsdossier van Mata Hari openbaar gemaakt en wordt eindelijk bekend of Margaretha Zelle daadwerkelijk een dubbelspionne was. Meer over deze fascinerende vrouw is te lezen in haar lemma.

De tentoonstelling Mata Hari de mythe en het meisje is van 14 oktober 2017 tot en met 2 april 2018 in het Fries Museum in Leeuwarden te bezoeken.