Beste Geschiedenisboek Aller Tijden: 1001 Vrouwen uit de Nederlandse Geschiedenis

100 vrouwen winnaar

Het boek 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis is verkozen tot het Beste Geschiedenisboek Aller Tijden. Dit is zaterdag 8 oktober 2016 bekend gemaakt tijdens het Geschiedenis Festival in Haarlem. In de verkiezing, die werd georganiseerd door Historisch Nieuwsblad, liet het vrouwenlexicon 249 boeken achter zich.

Uit de reacties van stemmers blijkt dat zij waarderen dat er ‘eindelijk een geschiedenisboek is geschreven waarin vrouwen voor het voetlicht treden’. Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad, stelt zelfs onomwonden: ‘Vrouwen waren altijd ondergesneeuwd, maar nu niet meer’.

1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis verscheen in 2013. Els Kloek werkte tien jaar met meer dan driehonderd deskundigen aan de biografieën van 1001 beroemde, beruchte, opmerkelijke, geliefde, slechte en invloedrijke vrouwen. Het resultaat is een monumentaal naslagwerk, dat leest als een spannend overzicht van ruim 1500 jaar Nederlandse geschiedenis.

 
Over de prijs
 
De redactie van Historisch Nieuwsblad stelde in samenwerking met bekende historici als Hans Blom, Herman Pleij, Marita Mathijsen en Fik Meijer een longlist van 250 geschiedenisboeken op. De afgelopen maanden konden geschiedenisliefhebbers hieruit hun eigen top tien samenstellen. Na de bekendmaking van de top tien kon men vervolgens nog eenmaal stemmen op het beste geschiedenisboek. 1001 vrouwen kreeg de meeste stemmen. Op de tweede plaats eindigde Het pauperparadijs van Suzanna Jansen; nummer drie is de klassieker De eeuw van mijn vader van Geert Mak.
 
De longlist met daarop de 250 geschiedenistitels blijft als canon permanent raadpleegbaar via www.beste-geschiedenisboeken.nl.

Het team van 1001 Vrouwen is iedereen dan ook ontzettend dankbaar voor het stemmen.