Overzichtstentoonstelling Maria Austria

950MariaAustria

Het Joods Historisch Museum presenteert in het Prentenkabinet momenteel een tentoonstelling over de bekende Amsterdams-joodse fotograaf Maria Austria. In deze tentoonstelling wordt voor het eerst haar omvangrijke en veelzijdige oeuvre uit de jaren 1930-1975 in onderlinge samenhang getoond. In eerdere exposities in 1989 en 2001 toonde het museum de vernieuwende en spraakmakende theaterfotografie van Austria en foto’s van de wederopbouw. Nu wordt een vollediger beeld van haar fotografie gepresenteerd, met veel onbekend en herontdekt werk, waaronder portretten en reportagefotografie.

Maria Karoline Oestreicher (1915-1975) is vooral bekend geworden onder de naam Maria Austria. Maria Austria staat in Nederland bekend als de theaterfotografe par excellence. Ze was een sterke persoonlijkheid: perfectionistisch, strijdbaar en ambitieus. In ons Vrouwenlexicon is haar lemma te vinden. Nieuwsgierig? Lees haar volledige lemma!

De tentoonstelling Maria Austria. Leven voor de fotografie is tot en met 2 september 2018 in het Joods Historisch Museum in Amsterdam te bezoeken.