Wikipedia-sessie over vrouwelijke hoogleraren bij KNAW

851JohannaWesterdijk

In het kader van het Johanna Westerdijk-jaar wordt het gehele jaar extra aandacht gevraagd voor het vrouwelijk hoogleraarschap. Wikimedia en de KNAW slaan de handen ineen om ruim baan te geven aan vrouwelijke onderzoekers op Wikipedia. Op zaterdag 8 april opent de KNAW haar deuren aan de Kloveniersburgwal 29 voor een Wikipedia-schrijfmiddag over vrouwelijke hoogleraren. De middag is toegankelijk voor beginnende én gevorderde schrijvers. Deelname is gratis, inschrijving vooraf is verplicht (er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar).

Johanna Westerdijk was de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland. In haar vakgebied was ze jarenlang internationaal toonaangevend. Omdat onder haar leiding veel onderzoek is verricht naar de iepziekte heet deze in het Engels ‘Dutch elm disease’. Westerdijk stond bekend als gastvrij, muzikaal en een groot liefhebster van feestjes. Boven de deur van het laboratorium hing de tekst ‘werken en feesten vormt schoone geesten’.

Op 10 februari 2017 was het exact een eeuw geleden dat Johanna Westerdijk werd benoemd tot eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland. Ter gelegenheid van deze viering worden het gehele jaar extra activiteiten georganiseerd. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Universiteit Utrecht.